Rodzaje i właściwości ryżu

rodzaje ryżu

Ryż, malutkie ziarenka o różnych kolorach, które podbiły cały świat kulinarny i od wielu lat mocno się trzymają. Jada go na co dzień prawdopodobnie połowa całego świata. W Polsce jednak chyba wciąż przegrywa z makaronem i ziemniakami i wątpię aby to miało się zmienić w najbliższym czasie. Kojarzy on się nam głównie z krajami azjatyckimi między innymi Chinami czy Indiami. W naszym kraju jest on bardzo łatwo dostępny i bez problemu znajdziemy go w niemalże każdym sklepie z żywnością. W kuchni można wykorzystać go na wiele sposobów i użyć do wielu dań, takich jak risotto paella czy popularne ostatnio sushi. Ryż zawiera wiele cennych i przydatnych składników odżywczych, szczególnie dla osób które chcą zadbać o swoją sylwetkę. Jakie są najpopularniejsze rodzaje ryżu?

Ryż biały – Najpopularniejszy rodzaj ryżu, otrzymuje się go poprzez usunięcie warstw z ryżu brązowego. Przez to zawiera on mniej składników odżywczych ale za to szybko się go gotuje. Jego smak jest delikatny i po ugotowaniu nie powinien się kleić.

Ryż brązowy – Jest to najbardziej wartościowy w składniki odżywcze, błonnik i witaminy rodzaj ryżu. Dzięki temu, że nie jest prawie przetwarzany, zachowuje swoje właściwości. Gotuje się go nieco wolniej od tego wymienionego wyżej. Jego kolor jak sama nazwa wskazuje jest lekko brązowy a w smaku jest nieco orzechowy.

trzy rodzaje ryżu

Ryż czarny – Jak nazwa wskazuje jego barwa jest bardzo ciemna a po ugotowaniu robi się lekko fioletowa. Podobnie jak brązowy posiada lekko orzechowy aromat. Z uwagi na to, że posiada w sobie aminokwasy, żelazo, cynk, karoten i miedź bardzo dobrze wpływa na pamięć oraz układ krążenia i wzrok.

Długoziarnisty – Z uwagi na długość ziaren, które są 4-5 razy dłuższe niż grubsze bardzo dobrze nadaje się do potraw tradycyjnych i egzotycznych. Po jego ugotowaniu ziarna nie powinny się sklejać i być puszysty, spożywa się go z sałatkami i różnego rodzaju mięsami.

Krótkoziarnisty – Ryż ten jest taki krótki, że niemal okrągły. Po ugotowaniu lubi się sklejać, ponieważ wchłania dużo wody. Dzięki temu używa się go do potraw które jemy pałeczkami, tak jak sushi czy innych tradycyjnych jak risotto czy zapiekanki.